Schimbările globale au pavat drumul către fuzionarea companiilor

Cum au ajuns Abloy și ASSA la un acord privind fuzionarea celor două companii într-una singură, numită ASSA ABLOY, în anul 1994? Originea acestui acord a stat în schimbările dramatice ale pieței, care au făcut fuzionarea să arate ca o oportunitate de neratat.

O astfel de înțelegere era în vedere încă de când piața construcțiilor a fost greu lovită de criza petrolului din mijlocul anilor 70. Companiile de încuietori dependente de piața locală europeană, au întâmpinat dificultăți, concentrându-se adesea pe clienți instituționali și nișe specializate. Piața nordică oferea ceva avantaje pentru expansiunea prin fuzionarea firmelor, mulțumită valorilor, climatului, codurilor de clădiri și standarde comune.

Managementul Wärtsilä, care deținea Abloy, a inițiat discuțiile cu ASSA, dar acestea nu au înaintat. Evenimentele dramatice de la finalul anilor 1980 au presiune însă pe industria nordică de încuietori. Compania finlandeză a fost serios afectată de căderea economiei sovietice și a Zidului Berlinului în 1989. Conglomeratul Wärtsilä a fuzionat cu Lohja și și-a schimbat numele în Metra, iar noul CEO, Georg Ehrnrooth, a fost forțat să facă schimbări radicale structurale. ASSA, cel mai mare producător de încuietori din Suedia, a fost prins într-o criză domestică pentru mulți ani.

Între timp, Finlanda și Suedia, au decis să inițieze procese politice ca o introducere la apartenența UE. Acesta a indica faptul că competiția locală ar crește și deveni europeană. O companie nordică de încuietori cu o poziție dominantă pe piața sa locală ar avea oportunități bune de participare. Exista de asemenea și o ambiție generală pentru extinderea în alte piețe din afara UE.

Discuțiile aduc pacea

Melker Schörling, CEO-ul Securitas (care cumpărase ASSA în 1988), și noua echipă de management ASSA au vizitat sediul și fabrica Abloy din Joensuu. Aceștia au fost impresionați și au văzut că finlandezii au avansat mai multe decât se așteptau. Fabrica din Joensuu factory funcționa conform celor mai noi standarde pentru fluxul de lucru și echipamente.

Văzând acestea, Georg Ehrnrooth s-a întâlnit cu Chairman-ul Securitas Gustaf Douglas pentru a explora posibilitatea unei fuzionări. Până în 1993, piața, tehnologia și condițiile pentru producție erau bune. Problema, conform spuselor lui Ehrnrooth, era aceea că “am agreat asupra împărțirii drepturilor de proprietate la 60/40 – dar ambele companii își doreau procentul de 60.”

Abloy era mult mai mare și din punct de vedere istoric, cu o profitabilitate mai bună și mai stabilă. Însă, cea mai recentă achiziție, IKON din Germania opera în pierdere, iar Cardkey, achiziționată în același an, 1989, care avea de-a face cu tehnologii de viitor, opera de asemenea cu mari pierderi. ASSA a fost astfel într-o poziție mai puternică de negociere, cel puțin pe termen scurt.

O fuzionare bazată pe compromis

Soluția a fost un compromis multiplu care a creat un echilibru odată cu trecerea timpului. Metra a primit 55% din drepturile de proprietare din nou formata companie, odată cu agreerea reducerii acestora la max. 40%, ceea ce s-a întâmplat în 1994. Echilibrul a fost atins cu numirea lui Georg Ehrnrooth ca Președinte, în timp ce Stockholm a fost a ales ca sediu central.

Of utmost importance was the parties’ agreement that, as was stated in the prospectus, “The agreements between the parties are based on a transaction between equals, where no buyer or seller is specified.” This statement expresses a principle that was crucial for the future success of the Group. The entire deal rested on the concept of a merger of equals.

De o deosebită importanță a fost acordul părților, așa cum a fost menționat în prospect, „Acordurile dintre părți sunt bazate pe o tranzacție între egali, unde cumpărătorul sau vânzătorul este specificat.”

Data legală de începere a ASSA ABLOY a fost 7 Noiembrie. Acțiunile ASSA ABLOY au fost listate pe lista O a bursei Stockholm Stock Exchange pe November 8, 1994, data a fost considerată ziua de naștere a Grupului.

Povestea este a 3 a dintr-o serie de 4 despre începuturile ASSA ABLOY.

Citește prima parte despre Abloy aici

Citește a doua parte despre ASSA aici