ASSA – de la o companie de familie la un lider național

De la o singură încuietoare la liderul în securitate al Suediei – cum a ajuns ASSA o mare companie internațională, care oferă o gamă largă de soluții. Haideți să urmărim istoria acesteia pentru a afla mai multe.

În anul 1849, un ucenic lăcătuș în vârstă de 23 de ani pe nume Frans August Stenman, a aplicat pentru a fi recunoscut ca producător în orașul suedez Eskilstuna. El a trimis o mostră din munca sa, o încuietoare care a fost aprobată ca fiind „executată cu măiestrie excelentă”, obținând un certificat de maestru meșteșugar.

Acum, el își putea deschide propria companie, cunoscută mai târziu ca FAS. Totuși, unul din copiii săi, August Stenman, avea propriile lui idei. În anul 1881, August a cumpărat o fabrică de balamale din Eskilstuna, devenind astfel un deschizător de drumuri în industria suedeză. El s-a concentrat pe producție de masă și automatizări, având construite mașini speciale pentru linia sa de producție.

Compania sa, August Stenman AB, a devenit în scurt timp, ASSA. Inspirația pentru acest nume se spune că a fost soția lui August, care ar fi avut un simț al simetriei, brodând perne cu monograma ASSA – August Stenman Stenman August.

Focus pe încuietori

În 1939, ASSA face primii săi pași spre producția de încuietori atunci când achiziționează o mică companie de încuietori, K.S. Thulins Lås-och Metallfabrik. În 1946, ASSA lansează o încuietoare avansată de succes bazată pe un cilindru cu 5 pini. A fost urmată de prima încuietoare din lume cu 7 pini, sub motto-ul „Încuietorile vor fi produse cu precizie în loturi mari, sub reguli stricte și cerințe pentru securitate 100%.”

In 1951, ASSA a fost prima companie din Suedia care a introdus săptămâna de lucru de 5 zile. A deschis de asemenea o cantină pentru angajați, în același an.

ASSA a continuat să se dezvolte, motivată de cererea solidă de reconstruire de după al Doilea Război Mondial din Europa. Până în 1970 încuietorile au devenit cel mai important produs al companiei. Unul din aceste motive a fost că ASSA începuse să furnizeze încuietori pentru industria automobilistică în creștere din Suedia, la Volvo și SAAB.

Adaptarea la noi provocări

În 1988, Securitas cumpără ASSA într-o perioadă în care opera în pierdere. Perioada îndelungată a ritmului ridicat de construcții s-a terminat abrupt odată cu criza de petrol din 1973-74. Compania finlandeză Abloy a contribut la provocările ASSA, Abloy întrecând vânzării en-gross suedezi prin vânzarea încuietorilor sale Boda direct producătorilor de uși la prețuri substanțial sub cele ale ASSA.

Erau necesare schimbări majore – pe măsură ce lucrurile stagnau, timpii de livrare puteau ajunge și la 3- 4 luni. Restructurarea a dus la eficientizarea producției, administrației și distribuției. Dupâ câțiva ani, putea promite clienților care plasau comenzi înainte de 10 dimineața, majoritatea dintre acestea puteau fi livrate după 4 după-amiaza.

Acest proces de eficientizare a dat rezultate remarcabile, crescând profitabilitatea. Odată cu aceste fundații consolidate, managementul a început să se uite la creșterea prin achiziții de succes. Un pas important internațional a fost făcut în 1991 odată cu achiziția companiei americane Arrow, un producător de încuietori cu tradiție din SUA.

În 1990, cealalaltă companie Stenman s-a alăturat familiei atunci când ASSA a preluat FAS. Odată cu alipirea mai multor companii mici, ASSA s-a poziționat bine în industria soluțiilor de securitate pentru diferite tipuri de uși.

Această dezvoltare a crescut semnificativ valoarea Grupului ASSA, oferind managementului încredere și resurse. Performanța s-a îmbunătățit substanțial în 1992 și 1993, iar compania a început să caute oportunități de expansiune. Pasul următor de așteptat era consolidarea pe piața nordică, unde era o singură entitate de abordat, compania finlandeză Abloy.

Acestă poveste este a doua dintr-o serie de 4 despre primi ani de existență ai companiei ASSA ABLOY.