Abloy - de la o singură încuietoare la un lider nordic

Știați că ASSA ABLOY a fost creată în 1994 prin fuziunea a două companii separate, ASSA și Abloy? Aici ne explorăm originile, începând cu Abloy, o companie finlandeză de încuietori care datează de la începutul secolului al XX-lea.

Abloy poate fi urmărit înapoi la ceea ce urma să devină încuietoarea Abloy, inventată la Helsinki de către mecanicul de precizie Emil Henriksson în 1907. El a venit cu ideea că o încuietoare foarte sigură ar putea fi proiectată folosind discuri rotative, care trebuie setate, folosind o cheie, într-o anumită poziție pentru deschiderea încuietorii.

Producția pe scară largă a încuietorilor lui Henriksson a început în 1918 odată cu înființarea lui Ab Låsfabriken-Lukkotehdas Oy, care în curând și-a schimbat numele în scurtul AB Abloy Oy. Compania a fost cumpărată în 1923 de către Maskin och Bro AB și în 1936 a devenit parte a grupului Wärtsilä, cel mai mare conglomerat industrial din Finlanda, cu o miză majoră în fabricarea încuietorilor.

Deschizătorii de drumuri

În 1968, o dezvoltare semnificativă a constituit construirea unei noi fabrici de încuietori în Joensuu, care a devenit o fabrică model în industria de încuietori nordice timp de câteva decenii. A servit un rol important pentru ASSA ABLOY în anii 1990, ca centru pentru team building. La începutul anilor 1970, afacerea s-a extins pentru a angaja 400 de muncitori, cu o producție extrem de eficientă de broaște, cilindri, lacăte și chei.

În 1978, Abloy a produs prima sa încuietoare electronică, pentru a asigura tipografiile Băncii Finlandei. Cu toate acestea, anii 1980 au adus turbulențele economice în Finlanda, a fost prăbușit comerțul, care în trecut s-a dovedit a fi foarte profitabil cu Uniunea Sovietică.

Abloy Security l-a numit pe Matti Virtaala în funcția de CEO în 1992, care a transformat afacerea cu încuietori într-o filială independentă, reorganizând-o în domenii de afaceri și lansând mai multe programe majore de eficiență care au încetinit scăderea profitului în condiții de piață nefavorabile.

Expansiunea internațională

Până în 1993, ce avea Abloy de oferit? Domina sectorul încuietorilor și armăturilor din Finlanda și Norvegia. Abloy a fost, de asemenea, un producător european de vârf de încuietori electromecanice și industriale. Avea o cotă de piață internațională puternică pentru lacăte și cilindri industriali pentru telefoane cu plată, precum și automate de vânzare și jocuri.

Abloy intrase pe piața norvegiană datorită achiziționării în 1983 a liderului de piață norvegian TrioVing’s Locks and Security și a VingCard’s Hotel Security. Ving s-a bazat pe o invenție a proiectantului de mașini Tor Sørnes, care în 1975 a lansat carduri cheie recodabile, care a devenit imediat liderul mondial în industria hotelieră sub marca VingCard. Până în 1993, 1 milion din aceste încuietori fuseseră instalate în peste 100 de țări - aproximativ jumătate din piața mondială. Între timp, Trio a ocupat o poziție foarte puternică pe piața de încuietori internă.

Prin urmare, Abloy obținuse succes internațional în domenii specifice, dar marea piață a încuietorilor ușilor pentru case și birouri era mai mult sau mai puțin închisă în afara Finlandei, în special datorită tradițiilor și normelor. Georg Ehrnrooth, care înființase fabrica Joensuu și mai târziu a devenit CEO al conglomeratului Wärtsilä, a început să ia în considerare ideea de a fuziona sau vinde afacerea de blocare pentru a obține resursele pentru creșterea internațională. Partidele naturale au fost Abloy, dominantă în Finlanda și Norvegia, și ASSA, dominantă în Suedia și Danemarca. În acest context s-a pregătit scena pentru crearea ASSA ABLOY.

Această poveste este prima dintr-o serie de patru despre primii ani ai ASSA ABLOY.